Som många av er noterat har vi fortfarande problem med värmen i huset. Vår ursprungliga plan att problemet skulle vara åtgärdat innan julafton kom rejält på skam. Som vi tidigare nämnt är det många system och många aktörer inblandade. Problemet är att ingen har helhetssynen, den har vi istället fått försöka skapa själva.
Vårt värmesystem består av en geoenergianläggning med 38 st borrhåll för bergvärme, en fjärrvärmeanläggning för spetsvärme, ett ventilationssystem med kanalvärmare för tillsatsvärme samt ett golvvärmesystem. Alla dessa system ska kunna ”prata” med varandra. För detta ändamål finns ett styr- och reglersystem dit alla system är kopplade.
Sedan den 1 januari 2022 har vi en ny teknisk förvaltare, BK Kraft AB. Deras första och högst prioriterade uppgift är att få ordning på värmeproblemet i huset. De driver nu frågan på vårt uppdrag och går igenom systemen och dokumentationen systematiskt.
Här är exempel på några av de saker vi hittills upptäckt och som vi arbetar med:
- Ett tryckfall på 12-16 kPa har uppdagats mellan geovärmeanläggningen och shuntgruppen i en av undercentralerna (5-0914). I en shunt blandas vatten av olika temperatur från olika system.
- Vissa shuntgrupper, framförallt till ventilationen, är halvöppna men har bara en bråkdel av det totala vattenflödet.
- Vissa styrventiler har haft fel börvärden på framledningstemperaturen. Detta har åtgärdats men utan att vi kunnat notera någon nämnbar förändring.
- En utomhusgivare har visat sig vara trasig. Den är nu förbikopplad och istället används en annan utomhusgivare.
- En tryckgivare som garanterar ett tryckfall på minst 20 kPa saknas längst bort i anläggningen (vid shunt VS33). Detta gör att shuntgrupperna inte fungerar korrekt.
- Vattnet i värmesystemet är kraftigt förorenat, vilket eventuellt kan förklara tryckfallet i anläggningen. Vår avsikt är att rena vattnet, men för att kunna göra det måste vi först veta vilken eller vilka typer av föroreningar det handlar om. Ett vattenprov är därför skickat på analys. När vi fått resultatet kommer en reningsanläggning tillfälligt installeras i undercentralen för att rena allt vattnet i systemet. Detta kan tyvärr inte göras under den kalla årstiden utan vi måste avvakta tills i vår/sommar. Värmesystemet måste tillfälligt stängas av medan reningen pågår.
- Att tömma systemet på allt smutsvatten och istället fylla på med nytt och fräscht är inget alternativ eftersom hela systemet då måste luftas. Det skulle innebära en omfattande operation med avluftning i fastighetens samtliga lägenheter och lokaler.
- Några av de inblandade parterna anser att en (STAP) differentialtrycksventil eventuellt är felmonterad. Detta är under utredning.
- Konsultfirman Projektengagemang har projekterat värmesystemet i huset. Dem har vi varit i kontakt med för att stämma av att projekteringen är korrekt utförd.
Vi inom styrelsen arbetar vidare och kommer inte ge oss förrän värmeproblemet är löst!
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.