Information från styrelsen december 2023

Termostaterna i lägenheterna
Golvvärmevattnet har en inställd temperatur i tillflödet till lägenheten. När vattnet lämnar lägenheten är det ca 1,5 grader svalare och returneras till värmeundercentralen för att åter värmas upp. Ventilationen tillför luft som är ca 21 grader till lägenheterna. Termostatens enda roll är att slå av när önskad innetemperatur är uppnådd. Eftersom golvvärmevattnet är 26-27 grader när det kommer till lägenheten, så är detta den teoretiska maxtemperaturen. Maxtemperaturen påverkas dock av andra faktorer som ytterväggar, fönster, golv, ventilation mm. Givet alla faktorer som påverkar temperaturen ska innetemperaturen i våra lägenheter (enligt projekteringen av huset) ligga mellan 20 och 23 grader, vilket är i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det går alltså inte att höja värmen i lägenheten genom att vrida upp termostaten.

Överlåtelsebesiktning
Styrelsen har beslutat att det före en överlåtelse av en lägenhet i föreningen ska ske en överlåtelsebesiktning.  En överlåtelsebesiktning syftar till att så tidigt som möjligt upptäcka eventuella ombyggnader som påverkar exempelvis ventilationen i lägenheten, och i hela trapphuset, samt att se till att eventuella felaktigheter åtgärdas innan lägenheten byter ägare. Överlåtelsebesiktningen beställs av BK Kraft och bekostas av föreningen. Eventuella åtgärder som behöver vidtas med anledning av besiktningen bekostas av den som säljer lägenheten. Överlåtelsebesiktning blir obligatoriskt från 1 februari 2024.

Ökad risk för bränder i december

Kolla gärna att din brandvarnare fungerar. Läs mer om brandvarnare här: https://www.aril.se/for-medlemmar/din-lagenhet/brandvarnare/

Matavfall och sopsugar
Från den 1 januari 2024 har vi dispens att använda matavfallskvarnarna. Denna dispens gäller till dess att en ny anläggning för att sortera ut matavfallspåsar från restavfallet tagit i bruk. I dagsläget är bedömningen att detta kan ske tidigast hösten 2024. Till dess ska alltså kvarnarna användas som vanligt.
Felanmälan av sopsugarna ska i fortsättningen göras av den som upptäcker felet. Felanmälan görs genom att skanna QR-koden som finns på sopsugen.
Mer information finns i det material som har skickats ut till samtliga medlemmar av Stockholm Vatten och Avfall.

Betala avgiften i tid
Varje gång någon är så sen med avgiften så att SBC behöver skicka en påminnelse debiteras föreningen 500 kr medan den som får en påminnelse debiteras 60 kr. Varje försenad avgift belastar alltså vår ekonomi med 440 kr. Om ärendet går vidare till inkasso uppstår ytterligare kostnader för föreningen.

Du ska vara skriven på den adress där du bor
Man ska vara folkbokförd där man bor. Det är brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Rätt folkbokföring är viktigt för att hela samhället ska fungera. Därför förstärktes bestämmelsen om att du ska vara folkbokförd där du bor genom en lagändring år 2018.

Styrelsen ber att få önska samtliga medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År.